Produktiot

 

MAAILMANMIEHET

Komedia kahdesta teatterikiertueella olevasta ystävästä, joiden pakettiauto hajoaa keskelle kesäistä luontoa, ja he uskovat maailmanlopun koittaneen.

Esitys sai ensi-iltansa kesäkuussa 2006 Helsingissä lähtien tästä kuukauden mittaiselle Suomen kiertueelle. Kiertue eteni itä- Suomea ylöspäin, käyden sekä isommissa paikoissa kuten Lappeenranta ja pienemmissä kuten vaikkapa Savitaipale ja Kuusankoski, jatkaen tästä Lieksan kautta pohjoiseen Rovaniemelle, Ouluun ja Kempeleelle, laskeutuen länsipuoleta alaspäin Kokkolan ja Tampereen kautta, osallistuen matkalla niin yksityistilaisuuksiin kuin Imatran Big Bandeihin ja Kieringin teatterifestivaaleille. Esitys oli Kasperi Laineen Taiteellinenen opinnäyte Teatterikorkeakoulun Valo – ja äänisuunnittelun laitokselle ja Tuomo Rämön opinnäyte Helsingin ammattikorkeakoulu Stadiaan.

Työryhmä:

Lavalla: Markus Järvenpää ja Toni Kamula

Teksti ja ohjaus: Kasperi Laine ja Tuomo Rämö

Lavastus: Samuli Juopperi

Äänisuunnittelu: Kasperi Laine

Tuottaja: Pekka Holopainen

Valokuvaus ja graafinen suunnittelu: Liisa Saari

Otteita arvioista:

Vaihtuviin hahmoihin lennosta heittäytyminen on virtuoosimaista. Tekemisen ilo välittyy, vaikkakin vähäiselle yleisölle. Maailmanmiehet ei jää stand up koomikoiden sketsipätkäksi. Kokopitkä teatteriesitys puhkoo reittejä moneen sunntiin kyselee ja aktivoi katsojaa. Näytelmän avoin rakenne antaa tilaa näyttelijöille. Maailmanmiehet on myös erinomaista teatterin ja esiintyjän parodiaa.” (Hannu Björkbacka Keskipohjanmaa)

Käsikirjoituksessa on kieltämättä jonkin verran ideaakin ja puhkeamattomia mahdollisuuksia mutta ne jäävät käyttämättä tai sekaviksi. Tarina yksinkertaisesti hajoaa moniin virityksiinsä. Etualalle nousee epäolennaisia tai helppoja, kliseisiä ratkaisuja, jotka mieluummin ärsyttävät kuin huvittavat katsojaa.” (Esa Järvinen Lapin kansa)

P1000101 P1000132P1000207

 

 

 

 

 

 

 

Valokuvat: työryhmä

 

 


 

PALJAIN JALOIN

Sinäkin tunnet tyhjän tilan itsessäsi ja muissa.”

Runomonologi pohjautuen Uuno Kailaan runoihin.

 

Työryhmä:

Tuotanto ja näyttelijäntyö: Timo Mäkynen

Dramaturgia: Timo Mäkynen ja Tuomo Rämö

Ohjaus: Tuomo Rämö

Lavastus ja äänisuunnittelu: Ahti Pursiainen

Valosuunnittelu: Jaakko Jokio

Pukusuunnittelu ja toteutus: Mila Moisio

Valokuvaus: Juho Vuohelainen

Esitys sai ensi-iltansa 29.1.2008 puoli – Q näyttämöllä, jossa myös esityskausi pidettiin. Paljain jaloin vieraili Lappeenrannan kaupunginteatterissa ja Jyväskylässä Vakiopaineessa. Esitys oli Timo Mäkysen opinnäytetyö Helsingin Ammattikorkeakoulu Stadiaan.

kuva2kuva3kuva5

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

AURINKOINEN ELI YÖTÄ MYÖTEN AVOHAKKUUALUEELLE

Esitys sai ensi-ilta Helsingissä 18.11.2009, osana Baltic Circle – festivaalin off ohjelmistoa. Esitystä esitettiin vuosien 2009 ja 2010 aikana 16 kertaa.

Esityksessä biologi on löytää talvisesta Kruunuhaasta kellaritilan, jonka kesäinen kasvillisuus on ottanut valtaansa ja jossa tapahtuu ihmeellisiä asioita. Yleisö pääsi biologin mukana tutkimaan tilaa.

Esityksen käsikirjoitus on työryhmän, Stanilaw Lemin romaanista ”Solaris” innoittuneena.

Työryhmä:

Ekholm, Kristian: äänisuunnittelu

Jokio, Jaakko: lavastus, valo – ja kuvasuunnittelu ja tuotanto

Kivirinta, Joona: valokuvaus ja video

Lindström, Rosa: tuotanto

Martikainen, Kaisa: piirrokset

Pursiainen, Ahti: esiintyminen ja graafinen suunnittelu

Rämö, Tuomo: dramaturgia ja ohjaus

Tirri, Sanni: esiintyminen ja pukusuunnittelu

Esitystä tukivat: Niilo Helanderin säätiö ja Helsingin kulttuurikeskus.


 

RIKOS JA RANGAISTUS

Monologiesitys Fedor Dostojevskin romaanista ”Rikos ja rangaistus” sai ensi-iltansa Turun kaupunginteatterissa 27.10 2010. Esitys törmäyttää yhteen hahmoja Dostojevskin kirjasta, jotka kaikki ovat rikkoneet toisiaan, itseään tai jumalaa vastaan. He etsivät ja hylkivät sovitusta. Rikos ja rangaistus käsittelee kuumeista kysymystä siitä mikä on hyvä ihminen ja ennenkaikkea miten tätä elämää pitäisi elää?

Esitys kertoo Raskolnikovista, jota riivaa täydellisen vapauden ajatus ja äärimmäinen köyhyys.

Raskolnikov uskoo, että on olemassa kahdenlaisia ihmisiä. Lisääntymiseen tarkoitettua tavallista massaa ja poikkeusyksilöitä, jotka elävät piittaamatta normeista ja laeista luoden siten oman kohtalonsa.

Dostojevski kääntää katseemme aina äärilaitoihin; vähäosaisiin, syrjäytyneisiin, murhaan, prostituutioon ja samassa hengenvedossa vyöryttää eteemme uskon kaipuuta ja kaiken ylittävää rakkautta. Dostojevskin Pietarissa näkemät äärilaidat ovat yhtälailla läsnä nyt.

Esityksen valmistaminen toteutettiin yhteistyössä Turun kaupunginteatterin kanssa, ja siitä oli yhteensä 40 esitystä ympäri maan. Esitys oli Tampereen Teatterikesän pääohjelmistossa 2011, Lainsuojattomat -teatterifestivaalilla Porissa 2011 ja Kajaanin Runoviikoilla 2012. Lisäksi esitys on vieraillut Oulun kaupunginteatterissa, Lappeenrannan kaupunginteatterissa, Karhulan Työväennäyttämöllä, jaTeatteri Telakassa. Esitystä tuki Suomen Kulttuurirahasto. Esitys on edelleen mahdollista tilata.

Työryhmä:

Ohjaus ja dramatisointi: Tuomo Rämö

Näyttelijä: Markus Järvenpää

Äänisuunnittelu: Hannu Hauta-aho

Valosuunnittelu: Petri Suominen

Kuvat: Kaisa Martikainen

DSC_0328DSC_0447

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC_0543DSC_0593

 Valokuvat: Jan Merilä


SAATTO – KULKUE KUOLEVAISILLE

Lähtökohtana oli tehdä työpajoja / teatteria saattohoidossa olevien ihmisten ja heidän omaistensa kanssa. Voisiko teatterilla olla jotakin annettavaa potilaille ja heidän omaisilleen? Viedä teatteria ihmisten luokse mahdollisimman matalalla kynnyksellä ja vapaaehtoisuuteen pohjaten.

Projektista muodostui kokonaisuudessaan kaksiosainen. Ensimmäinen osa tapahtui saattokoti Terhokodissa syksyllä 2012. Työryhmästä Outi Condit ja Tuomo Rämö toimivat Terhokodissa kuukauden vapaaehtoisina, tehden siellä myös teatteria. Tämä piti sisällään mm. tarinateatteria henkilökunnalle, potilaille ja heidän omaisilleen sekä työryhmän säveltäjä Rosie Swayne kävi myös soittamassa Terhokodissa.

Nopeasti tuli myös halu tehdä esitys muullekin yleisölle. Aihe koskee kuitenkin lähtökohtaisesti kaikkia ihmisiä. Esitys Saatto – kulkue kuolevaisille on projektin toinen osa ja sai ensi-iltansa joulukuussa 2013. Esitys pohjautuu Conditin ja Rämön kokemuksiin vapaaehtoistyöstä Terhokodissa ja Rämön omiin kokemuksiin äitinsä saattohoidosta. Esitys pitää sisällään myös fiktiivistä ja muualta lainattua materiaalia (ks. alla). Esitys alkoi Hietaniemen hautasmaalta ja vaelsi Helsingin läpi päätyen kahvilaan Kalliossa. Esitystä esitettiin joulukuussa 2013 ja tammikuussa 2014.

Työryhmä:

Outi Condit, Timo Mäkynen, Ahti Pursiainen, Tuomo Rämö ja Rosie Swayne.

Esitys on valmistettu kollektiivisesti, mutta ehkä joitakin vastuualueita voi nostaa esiin kuten sävellys ja äänisuunnittelu: Rosie Swayne ja lavastus ja graafinen suunnittelu Ahti Pursiainen.

Bändi:

Juha Pursiainen ja Jarmo Vuorensola.

Hanketta ovat tukeneet:

Uudenmaan kulttuurirahasto, Suomen kulttuurirahasto, Valtion näyttämötaidetoimikunta ja Helsingin kulttuurikeskus.

Ja se on valmistettu yhteistyössä seuraavien tahojen kanssa:

Terhokoti, Hietaniemen hautausmaa, Marian sairaala, Helsingin seudun liikenne, Made in Kallio.

Esityksessä lainataan seuraavia teoksia tai osia niistä:

Bambi

Blade Runner

Luis Bunuel: Viimeinen henkäykseni, suomennos Sulamit Hirvas.

Cannibal Corpse: Skull Full of Maggots.

Charlotte´s Web.

Wislava Symborska: Keskustelu kiven kanssa, suomennos Jussi Rossi.

Leo Tolstoi: Kolme kuolemaa ja Ivan Iljitsin kuolema, suomennokset Juhani Konkka.